Eğitim, Kendi İsimlerini Öğretmekle Başlar

heading_title

EĞİTİM, KENDİ İSİMLERİNİ ÖĞRETMEKLE BAŞLAR

 "Otur", "bekle" veya "gel" gibi komutlara geçmeden önce, genel olarak yavrunun isminin öğretilmesi ile başlamak gerekir. Minik yavruyu ismiyle çağırdığımız için, bu aslında temelde "gel" komutunu ifade eder. Eğitimine yeni başlayan yavrularda bu yeterlidir fakat uzun vadede bu şekilde devam etmemelidir. Köpeğin ismi bir komut olarak sayılmasa da öncelik olarak bir talimatın hemen yerine getirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. İsim çok önemlidir çünkü ne yazık ki sıklıkla yanlış kullanılmaktadır. Bu, özellikle yavru köpek kendisine yasak olan bir şeyler yaptığı durumlar için geçerlidir. Böyle bir durumda birçok köpek sahibi otomatik olarak, köpeklerini ismiyle çok keskin bir şekilde çağırır. Köpek daha sonra bir ikilem içerisinde kalır. Bir yandan adının söylendiği komutu dinlemek ister, diğer yandan bir şeylerin yanlış olduğunu çok net bir şekilde hisseder. Bazı durumlarda zor olsa bile, yavrunun ismi yalnızca olumlu bir şekilde çağrıldığında kullanılmalıdır çünkü ancak bu şekilde yavru köpek ve sonrasında yetişkin köpek ismiyle her zaman çağrıldığı yere güvenilir bir şekilde gelmeye hazır olabilir. İsim eğitimi basittir ve genellikle hızlı bir başarıyla sonuçlar. Sadece sesinizi biraz yükseltmeli ve neşeli bir ton kullanmalısınız, zaten köpek yavruları oldukça aceleci davranır. Köpeğinizin ismiyle çağırıp yanınıza geldiğinde ödül maması verirseniz adını çok hızlı bir şekilde olumlu anlamda hatırlayacak çünkü her seferinde bakıcısı tarafından bir ödül veriliyor olacak. 

"GEL" KOMUTU 

Köpek yavrusu, ismini duyduktan sonra, çağrıyı "gel" komutuyla birleştirmek mantıklıdır. Çünkü isim aslında köpeğin dikkatini çekmek için kullanılır, daha sonrasında da belli bir emri duyması için komut verilir. Eğitimin başında, yalnızca köpek yavrusu zaten size doğru yolda olduğunda "gel" komutunu vermek mantıklıdır. Böylece durumu anlama ve verilen komut ile yaptığı eylem arasında bağ kurma fırsatına sahiptir. Köpek yavrusu bir şeyle meşgulse ve henüz komutu içselleştirmediyse, "gel" komutları onun için yalnızca yabancı kelime olacaktır. Bu durumun farkında olunmalı ve hiçbir şekilde azarlanmamalıdır. Eğitim sırasında, köpek yavrusu bulunduğu yerden alınmalıdır. Bu şekilde adım adım ilerlenir. Yavruya doğru bir komut mu öğrettim? Bu durumdayken ondan ne isteyebilirim? 

• Yavruların dikkat süresi çok kısadır. Bu yüzden yavrunun eğitimi için iyi bir zaman ayırmanız gerektiği anlamına gelir. 

• Köpek yavrusu oyun havasında veya uyumak için uzanmış olmamalıdır. 

• Biraz yorgun fakat yine de dikkatli olmalıdır. 

• Yavrunun da keyif almasına özen göstererek mümkün olduğunca sık pratik yapın.

• Eğitim çok uzun sürmemeli ve tercihen olumlu bir şekilde sona ermelidir. Böylece minik yavrunuz bir sonraki eğitim turunu dört gözle bekleyebilir. 

"OTUR" KOMUTU 

Genellikle bir köpek yavrusu tarafından öğrenilen ilk komutlardan biridir. Eğitim sırasında iki seçenek bulunur: İlkinde, köpek yavrusu rastgele herhangi bir yere oturmaya yakın olduğunda veya oturduğunda bu bir fırsat olarak kullanılır. Tek yapmak gereken "otur" demek ve onu övmektir. İkinci seçenek, parmaklarınızın arasında bir ödül maması ile yavruya doğru yürüyerek ve başını geri yaslaması için burnunun üzerinden geçirerek onu aktif olarak koltuğa getirmektir. Köpek yavrusu bir ödül maması için atlayıp zıplayabilir ancak tekrar tekrar yapılan hareketle aynı zamanda oturmalı ve "otur" komutunu gerçekleştirmeli daha sonrasında ödül mamasını yemelidir. İlk başta bu yalnızca küçük bir ödül olmalıdır, böylece bu ödüllerin oranı kendi mamasının oranını geçmez.

 "BIRAK" KOMUTU 

Bir köpeğin güvenilir bir şekilde dinlemesi gereken en önemli komutlardan biri "bırak" komutudur. Köpeğiniz henüz yavruyken, agresif bir şekilde hırlayarak kazanabileceği bir güç oyununa asla dahil olmayın. Çekiştirme oyunu sırasında bunu gösterirse, derhal oyunu kesin. Bir köpek yavrusu erkenden öğrenmeli ve ağzında tuttuğu bir oyuncağı çıkarmaya hazır ve razı olmalıdır. Bu davranış en az diğer komutlar kadar ödüllendirilmelidir. Bu davranışın öğrenilmesi, yavrunun ırkı nedeniyle ne kadar büyük veya güçlü olursa o kadar önemlidir. Her zaman 2 numara olduğunu ve talep üzerine istenileni teslim etmesi gerektiğini kabul etmelidir. Eğer bu durum "yanlış yöne gidiyorsa", en iyisi oyunları çarpıtmaktan tamamen kaçınmak ve daha sessiz oyunları tercih etmektir. Bununla birlikte, "bırak" komutu üzerinde çalışmaya devam edilmelidir. Bunun için köpeğin bir nesneye ilk büyük ilgisini kaybettiği ve avından vazgeçmeye daha istekli olduğu aşamalar seçilmelidir. Yolda ağzına almaması gereken bir şey aldığında bu komutu uygulamak çok önemli olabilir. En kötü durumda, bu hemen "bırak" komutuyla ağzından çıkarması gereken zehirli bir yiyecek olabilir. Bu nedenle, "pati vermek" gibi numaralara çok fazla odaklanmadan önce tekrar tekrar "bırak" komutu egzersizi yapmalısınız. 

SONRASINDA NE YAPMALI?

 Köpek yavrusuna fazla yüklenilmemelidir, bir komutu iyice öğrendiğinde yeni bir komuta geçilmelidir. Bunlara "yat" veya "kal" komutları da dahildir. Önemli olan, muhtemelen oldukça sık duyacağı "hayır" komutudur. Köpek yavrunuzu cezalandırmamalı ancak ona belirli bir davranışın istenmediğini kısaca anlatmalısınız. Örneğin, oturma odasında köpeğiniz yaramazlık yaparken onu suçüstü yakaladığınızda, hemen olduğu yerden kaldırın ve doğru yerin neresi olduğunu göstermek için oda dışına gönderin. Öte yandan, bir su birikintisi bulursanız, yorum yapmadan sadece temizlemelisiniz. Köpek yavrusu, su birikintisinin hemen önüne konsa bile, gerçek eylemle bir bağlantı kuramaz. Belirli durumlar için hem ödül hem de ceza her zaman saniyeler içinde verilebilir ve verilmelidir.